Grafika roku 2018

V letošním ročníku bylo přihlášeno 361 prací, z toho bude vystaveno 151 děl a 15 autorských knih. Letošní ročník nabídne různorodé grafické práce a krásné autorské knihy renomovaných grafiků, studentů a výtvarníků s přesahem do různých oborů. Diváci se mohou těšit na grafické práce všestranného výtvarníka Petra Nikla, malířů Jakuba Špaňhela, Martina Mainera, Jana Jemelky, Martina Salajky, sochaře Čestmíra Sušky, kluků ze street artové zóny Jana Kalába, Pasty Onera i Michala Škapy, na světovou autorskou knihu Květy Pacovské a mnohé další.

Laureáti Grafiky roku 2018

Hlavní cena v kategorii A – velký formát (grafické listy větší než 297 x 210 mm)

Cena Pražské plynárenské a.s.

Miloš Šejn – Samohlásky pro Javoří potok v Krkonoších, počítačová grafika

Hlavní cena v kategorii B – malý formát

Cena Nadačního fondu Galerie Smečky

Jiří Hanuš – Metro VI., mezzotinta

Hlavní cena v kategorii C/A – velký formát studentská práce, Cena Simeony Hoškové (grafické listy větší než 297 x 210 mm)

předávána jako Cena starosty Prahy 1

Galerie Klatovy / Klenová poskytuje vítězi stipendijní pobyt

Anna Bydžovská – Paneland IV., kolagrafie, vel. listu 1035 x 760 mm, Sutnarka v Plzni, 6. ročník, Ateliér ilustrace a grafika, vedoucí ateliéru Mikoláš Axmann

Hlavní cena v kategorii C/B – malý formát studentská práce

(grafické tisky menší než 297 x 210 mm)

Cena IMA s. r. o.

Markéta Bábková – Nahrazení, akvatinta, měkký kryt, čárový lept, vel. listu 200 x 285 mm, AVU v Praze, 6. ročník, Ateliér malířství III, vedoucí ateliéru Josef Bolf

Hlavní cena v kategorii D – autorská kniha

Cena Nakladatelství Teapot

Marián Čižnár – Dora, suchý, mastný pastel, vel. listu 273 x 390 mm, FU OU v Ostravě, Ateliér obalová a knižní grafika, vedoucí ateliéru Eliška Čabalová

Garantem Ceny za autorskou knihu je Fakulta umění a designu UJEP v Ústí nad Labem.

Tisk z výšky (speciální ceny za grafické techniky)

Cena spol. ISE, a.s.

Markéta Bábková – Bez šatů, linoryt, vel. tisku 445 x 310 mm, vel. listu 700 x 500 mm, AVU v Praze, 6. ročník, Ateliér malířství III, vedoucí ateliéru Josef Bolf

Tisk z plochy – litografie (speciální ceny za grafické techniky)

Cena Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara

Martin Salajka – Chameleoni, vel. listu 510 x 670 mm

Tisk z plochy – počítačová grafika (speciální ceny za grafické techniky)

Cena Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové

Alžběta Dvořáková – Zrecykluj, zredukuj, zužitkuj, počítačová grafika, vel. tisku 185 x 935 mm, vel. listu 185 x 935 mm, PF UHK, 2. ročník, Ateliér grafická tvorba a multimédia, vedoucí ateliéru Jaroslava Severová

Cena poroty – na Grafice roku 2018

Cena Fedrigoni Czech Republic

Květa Pacovská za autorskou knihu Oiseaux, komb. technika, velikost listu 200 x 390 mm

Nominace na ceny Grafiky roku 2018

Hlavní cena v kategorii A – velký formát

• Nominováni na cenu v této kategorii: Martin Velíšek, Iva Krupicová, Jan Kaláb, Klára Stodolová, Jiří Kornatovský, Šimon Brejcha, Petr Brožka, Jan Kocman, Robin Kaloč, Jiří Samek a Miloš Šejn.

Hlavní cena v kategorii B – malý formát

• Nominováni na cenu v této kategorii: Blanka Gawlik, Jiří Hanuš a Lenka Kahuda Klokočková

Hlavní cena v kategorii C/A – studentská práce – velký formát, Cena Simeony Hoškové

• Nominováni na cenu v této kategorii: Markéta Bábková (AVU v Praze), Anna Bydžovská (SUTNARKA v Plzni), Dagmar Dolíhalová (SUTNARKA v Plzni), Lukáš Cinkanič (AVU v Praze), Alžběta Dvořáková (PF UHK), Markéta Crhová (PF UHK), Matouš Fiala (AVU v Praze), Filip Švácha (FUD UJEP v Ústí n. Labem) a Alena Kožená (AVU v Praze).

Hlavní cena v kategorii C/B – malý formát studentská práce (grafické listy menší než 297 x 210 mm)

• Nominováni na cenu v této kategorii: Markéta Bábková (AVU v Praze), Veronika Bednářová (PF UHK), Jan Petrů (VOŠG Hellichova) a Lucie Šímová (ART & Design Institut).

Hlavní cena v kategorii D – autorská kniha

• Nominováni na cenu v této kategorii: Marián Čižnár (FU OU v Ostravě), Luboš Drtina, Markéta Knorová (SUTNARKA v Plzni), Kateřina Villinová (SUTNARKA v Plzni) a Agáta Vodičková.

Speciální ceny za grafické techniky

• Nominováni na cenu v této kategorii: Markéta Bábková (AVU v Praze), Ivo Křen a Jan Holoubek.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Ondřej Michálek a Martin Velíšek.

Tisk z plochy – litografie

• Nominováni na cenu v této kategorii: Mikoláš Axmann, Jiří Kornatovský, Iva Krupicová, Ivana Lomová a Martin Salajka.

Tisk z plochy – serigrafie

• Nominováni na cenu v této kategorii: Jan Kaláb, Jan Drozd, Bedřich Kocman, Jan Měřička a Míra Macík.

Tisk z plochy – počítačová grafika

• Nominováni na cenu v této kategorii: Alžběta Dvořáková (PF UHK), Kristýna Kubaštová (PF UHK), Markéta Zrníková (PF UHK) a Miloš Šejn.

Cena poroty – na Grafice roku 2018 bude udělena speciální Cena poroty zcela výjimečnému dílu, na kterém se jednoznačně shodli všichni členové porot.