Pro zadané slovo nebyly nalezeny žádné výsledky

Zpět

Hlavní cena Johana Jaklová – Black Lives Matter, akvatinta

Hlavní cena v kategorii C/B – malý formát studentská práce

(grafické tisky menší než 297 x 210 mm)

Cena IMA s. r. o.

Johana Jaklová za grafický list Black Lives Matter, akvatinta, velikost listu 120 x 290 mm.

Johana Jaklová je studentkou Mensa gymnázia, práce vznikla v Grafických dílnách Ateliéru Kaštan pod vedením Robina Kaloče.

  • Členové poroty: MgA. Vojtěch Kovářik, PhDr. Terezie Zemánková, Miroslav Pošvic
  • Vyjádření poroty: Velice citlivé zvládnutí techniky a výmluvné ztvárnění tíživého tématu minimálním a čistým jazykem nás přesvědčuje o talentu a vytříbeném výtvarném názoru autorky.
  • Autorka uvádí: Ke grafice Black Lives Matter mě inspirovaly události týkající se násilí, které se rozpoutalo po zabití George Floyda policistou. Přemýšlela jsem, jak dlouho může v lidech, v národě, v etnické skupině zůstat pocit křivdy.

Je těžké pro Afroameričany zapomenout bezpráví, které na nich bylo v minulosti pácháno bílým mužem? Co všechno se musí stát, aby národ dokázal odpustit? Vždy je třeba se pokusit vidět problém z více úhlů a pokusit se vcítit do toho druhého. Pak můžeme začít odpouštět. Odpuštění má velkou moc. Myslím, že je třeba si uvědomit, že jako lidé jsme všichni stejní… prožíváme stejné radosti, stejné smutky … jsme na jedné lodi, na téhle krásné modré planetě Zemi.

  • Nominováni na cenu v této kategorii: Nikola Krupová – Švestka, linoryt, velikost listu 420 x 300 mm, FU OU, Ateliér knižní design, vedoucí ateliéru doc. Eliška Čabalová, Pavel Kytner – Chalupa, čárový lept, velikost listu 245 x 185 mm, AVU Praha, Ateliér Grafika I, vedoucí ateliéru doc. Dalibor Smutný, Veronika Peldová – Labyrint, počítačová grafika, PF UHK, Ateliérová grafika, doc. Jaroslava Severová, ak. mal., Andrea Štosková – Téma fugy B Dur, suchá jehla, velikost listu 175 x 125 mm, SUTNARKA, Ateliér ilustrace grafika, vedoucí ateliéru prof. akad. mal. Mikoláš Axmann.
  • přihlášeno 56 prací, vystaveno 24 děl

Rezervace díla