Cena za litografii na Grafice roku

Laureátem Ceny za litografii se na Grafice roku 2018 stal
Martin Salajka Cena Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara ZČU
za grafický list – Chameleoni

Členové poroty
ak. mal. Xénia Hoffmeisterová
Mgr. Barbora Kundračíková, PhD.
PhDr. Eva Neumannová

Vyjádření poroty
Grafický list Martina Salajky „Chameleoni“ zaujal především využitím klasické techniky vícebarevného tisku z kamene pro moderní zpracování hravého námětu s prvky grotesky. Tisk nepřináší pouze statický obraz autorovy představy, naopak se stal živým záznamem příběhu, děje, akce. Příběhovost je pak umocněna vytvořeným prostorem technikou litografie pomocí přeleptávání, jež vytváří plastické nuance a hloubku obrazového prostoru. Komise se shodla, že grafický list Martina Salajky reprezentuje moderní chápání staré tiskové techniky i ve spojení se současným uměleckým směřováním.

Autor sám uvádí:
„Jako dítě jsem miloval staré encyklopedie o přírodě a ilustrace v nich. Fascinují mě přeplněné kompozice. Mám krásného chameleona, kterého pozoruji a kreslím. Jednoduché podněty, vím. A pak už jen to pro mě radostné kreslení na kámen, barvu po barvě, alchymie přípravy kamene a čekání, jak to dopadne, než ze stroje vypadne první tisk.“

Nominováni na cenu v této kategorii
Mikoláš Axmann – Vinice, litografie, vel. listu 670 x 500 mm
Jiří Kornatovský – 33 a půl, litografie
Iva Krupicová – Nic tam není, litografie, vel. listu 800 x 225 mm