Cena za tisk z výšky – Vojtěch Hrubant, Vojtěch Trocha a Markéta Knorová

Tisk z výšky (speciální ceny za grafické techniky)

Cena Fakulty umění a designu UJEP v Ústí nad Labem

Kategorie dospělí autoři

Vojtěch Hrubant a Vojtěch Trocha za grafickou práci Porta Philippica, lept do oceli, tisk z výšky, velikost potištěného materiálu 3200 x 2050 mm.

• Členové poroty: Mgr. Zdeněk Freisleben, doc. MgA. Juraj Horváth, PhDr. Hana Larvová, Mgr. Barbora Kundračíková, PhD, doc. Mgr. A. Pavel Mrkus
  • Vyjádření poroty: Porota ocenila neobvyklost použité techniky leptu do oceli pro tisk z výšky a náročnost realizace této grafiky podtrženou rozměrným formátem tisku.
  • Autoři uvádějí: Náš tisk je pro nás experimentem – výrazovým a technickým. Výrazovým ve smyslu spolupráce na jednom obrazu, technickým například v rozměru matrice. Neméně důležitou než hotový tisk, je matrice samotná, kde jsme chtěli dosáhnout hlubokého reliéfního leptu, proto volba silného ocelového plechu. Gestickou kresbu podtrhuje intenzita a syrovost leptu.
  • Nominováni na cenu v této kategorii: Jiří Černický – Vadžraplán, dřevořez, velikost listu 810 x 1100 mm, Miloš Sláma – Plechová bouda u jezera, linoryt, soutisk 16 barev, velikost listu 1000 x 700 mm.

Foto popiska: Vojtěch Hrubant a Vojtěch Trocha – Porta Philippica, lept do oceli, tisk z výšky, 2020, velikost potištěného materiálu 3200 x 2050 mm. Foto Dita Havránková

Rezervace díla: https://nadacehollar.cz/dilo/porta-philippica/

Kategorie student

Markéta Knorová za grafický list Sprchni už!, linoryt, velikost listu 3395 x 757 mm.

Markéta Knorová je studentkou SUTNARKY, Ateliér ilustrace a grafika, vedoucí ateliéru prof. akad. mal. Mikoláš Axmann.

• Členové poroty: MgA. Pavel Pecina, doc. Mgr. Marek Sibinský, Ph.D., prof. akad. mal. Mgr. Martin Velíšek, Ph.D., MgA. Jakub Zich.
  • Vyjádření poroty: Monumentální formát linorytu Markéty Knorové zaujme svým stylově čistým řešením i provedením ve svobodné textuře rytí. Živě složená nonsensová kompozice působí jako snové zjevení, které zve diváka k ohledání příběhu a nacházení významů. Cesta našeho pohledu stoupá vzhůru po vertikální linii a láká k narativnímu bloudění v příběhu města, které čeká na déšť.
  • Autorka uvádí: „Už půjdem domů. Půjdeme do Mů.“ (Ivan Wernisch, Dutý břeh).

Grafický list je součástí cyklu Papírové věže, kde zvolna zabydluji industriální prostory. Výšku staveb určuje délka největšího pokoje v mém bytě.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Jindřiška Jonešová – Holubí peří IV, linoryt, velikost listu 820 x 500 mm, AVU Praha, Ateliér Grafika I., vedoucí ateliéru doc. Dalibor Smutný, Lukáš Kříž – The Industrial Revolution and Its Consequences Have Been a Disaster for the Human Race, linoryt, velikost listu 760 x 1065 mm, FU OU.

Foto popiska: Markéta Knorová – Sprchni už!, linoryt, 2020, velikost listu 3395 x 757 mm. Foto Dita Havránková

Rezervace díla: https://nadacehollar.cz/dilo/sprchni-uz/