DOX centrum současného umění / Art 19

13.12. 2019 - 3.2. 2020

13. 12. 2019 – 3. 2. 2020

Přední světoví umělci Gerhard Richter, Yoko Ono, William Kentridge, Ilja a Emilia Kabakovovi, Čiharu Šiota, Šilpa Gupta, Kiki Smithová, Širin Nešatová, Ayşe Erkmenová a Rosemarie Trockelová reagovali na výzvu iniciativy Art 19 a vytvořili unikátní díla na podporu ochrany lidských práv ve světě a činnosti organizace Amnesty International.

Deset originálních tisků podepsaných autory tvoří mimořádný sběratelský soubor, který vystaví světové galerie při příležitosti Dne lidských práv: Berlínská me Collectors Room Berlin / Stiftung Olbricht, ženevská MAMCO – Musée d’art moderne et contemporain, pařížský Salon D’Honneur Grand Palais a pražské Centrum současného umění DOX.
Název projektu Art 19 odkazuje na článek 19 Všeobecné deklarace lidských práv: „Každý má právo na svobodu přesvědčení a projevu.“
Art 19 je iniciativa založená čtyřmi přáteli s celoživotními zkušenostmi v oblasti umění a lidských práv. Tvoří ji Mike Karstens (galerista a tiskař z Münsteru), Burkhard Richter (právník, umělecký poradce a kurátor z Düsseldorfu), Bill Shipsey (zakladatel Art for Amnesty a advokát z Dublinu) a Jochen M. Wilms (podnikatel a producent uměleckých projektů z Berlína). Ambicí Art 19 je prostřednictvím portfolia Box One získat finance na podporu práce Amnesty International v oblasti lidských práv, oslovení umělci svá díla věnovali bez nároku na honorář.
Původní myšlenka vzešla ze spolupráce Billa Shipseyho a Jochena M. Wilmse na projektech pro Art for Amnesty, programu organizace Amnesty International, který zapojuje umělce do boje za lidská práva. Následně byli osloveni Mike Karstens a Burkhard Richter, kteří iniciativě přinesli své mimořádné zkušenosti a kontakty na nejvyšší úrovni ve světě současného umění.
Mike Karstens spolupracuje s předními světovými umělci po celá desetiletí. Jeho edice jsou zastoupeny ve sbírkách předních světových muzeí a mezi jeho projekty patří spolupráce na dvou projektech Gerharda Richtera: vytvoření okna kolínské katedrály či monumentálního díla Strontium. V rámci spolupráce na projektu Art 19 – Box One se sešla díla výjimečných umělců, přičemž každé z nich klade vysoké nároky na technické zpracování.
Díla si může prohlédnout široká veřejnost, která se prostřednictvím výstavy dozví o lidských právech a činnosti Amnesty International. ​Této organizaci, jež se již od roku 1961 zasazuje za svět, kde jsou lidská práva pro všechny, je určen výtěžek z prodeje limitované edice sta kazet, přičemž každá obsahuje všech deset děl​. Prodej​ zajišťuje ​iniciativa Art 19 (art-19.com)​.​ „Box One“ je prvním projektem iniciativy Art 19 a obsahuje díla mezinárodně uznávaných umělců:
Ayşe Erkmenová
BBB / Broken Blue Bracelet [BBB / Zlomený modrý náramek], 2019