Marie Filippovová: Labyrint a 1/3

15.5. 2019 - 28.7. 2019

Dům umění, Galerie Jaroslava Krále, Malinovského nám. 2, Brno
15.5. – 28.7.2019

Výstava představí autorskou instalaci brněnské grafičky, malířky a environmentální umělkyně Marie Filippovové, kterou bude autorka reagovat přímo na prostor Domu umění. Autorka patří ke generaci, která nastoupila svou uměleckou kariéru na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Její práce se vždy pohybovala v intencích zájmu o realitu, ovšem redukovanou na její elementární prvky, částice, ze kterých skutečnost sestává. Dlouhodobě působila jako pedagožka na zdejší Střední uměleckoprůmyslové škole a její vlastní tvorba se pohybovala spíše v komorním rozsahu. Teprve s odchodem do důchodu a změnou rodinné situace získala podmínky pro vytváření velkorysých kreseb a instalací. Vyjadřuje se převážně abstraktní, koncentrovaně vytvářenou kresbou a malbou, a využívá své znalosti nejrůznějších grafických technik. Pracuje zejména s papírem, který perforuje po vzoru Braillova písma, a ze vzniklých „slepotisků“ vytváří labyrinty, nebo třeba pokrývá plochu galerie kreslenými koberci. Její instalace v Domě umění může být chápána jako příspěvek ke specifickému prostorovému užití kresby.