NG připravuje: Linie, světlo, stín: Výběr z mistrovských děl evropské grafiky a kresby 17. a 18. století

Národní galerie v Praze, Schwarzenberský palác – grafický kabinet
18.2.2020 – 17.5.2020

Ve znovuotevřeném Schwarzenberském paláci byly Sbírce grafiky a kresby vyhrazeny nové prostory pro výstavy z oblasti starého umění, které nahradily dosavadní Grafický kabinet ve druhém patře paláce.

Zahajovací výstava představuje ve dvou etapách mistrovská díla na papíře a pergamenu uměleckých epoch renesance, manýrismu, baroka a klasicismu. V první etapě byly prezentovány kresby a grafické listy renesance a manýrismu; druhá etapa představí převážně díla barokního umění. V obou místnostech grafického kabinetu budou k vidění kresby a grafické listy umělců českého a středoevropského baroka, Karla Škréty, Petra Brandla, Václava Vavřince Reinera, Michaela Heinricha Rentze a Antona Kerna, či mimořádných osobností severského a italského grafického umění 17. a 18. století, Rembrandta van Rijn a Giovanniho Battisty Piranesiho.

K výstavě byl vydán katalog v české a anglické verzi.
Kurátor: Petra Zelenková