Pro zadané slovo nebyly nalezeny žádné výsledky

Zpět

Cena za serigrafii na Grafice roku 2020 – František Filipi a Žofie Kumštová

Tisk z plochy – serigrafie (speciální ceny za grafické techniky)

Cena společnosti AKP Nord Advisory s.r.o.

Kategorie dospělý autor

František Filipi za grafický list Vincent, serigrafie, velikost listu 500 x 707 mm.

  • Členové poroty: Mgr. Zdeněk Freisleben, doc. MgA. Juraj Horváth, PhDr. Hana Larvová, Mgr. Barbora Kundračíková, PhD, doc. Mgr. A. Pavel Mrkus.
  • Vyjádření poroty: Oceňujeme invenční způsob grafického přepisu banálního tématu podpořené volbou barevné škály.
  • Autor uvádí: Námět pro serigrafii Vincent vznikl dlouhou cestou nejprve v médiu malby. Výchozím postupem při hledání výrazu se stala hra se světlem a barvou v iluzívním prostoru, hra podprahově doprovázená vyvstávající spletí příběhů. Objevené téma jsem následně barevně i tvarově akcentoval převodem do barevné serigrafie s využitím ručně vyřezávaných šablon i šablon zhotovených fotochemickou cestou s využitím bodového rastru.
  • Nominováni na cenu v této kategorii: Zbyněk Janáček – Manifesto – Manifest II., serigrafie, velikost listu 1300 x 1000 mm, Andrea Uváčiková – Príroda je súbor javov, založených na neviditelnom algoritme, serigrafie, velikost listu 700 x 495 mm.

Foto popiska: František Filipi – Vincent, serigrafie, velikost listu 500 x 707 mm. Foto Dita Havránková

Rezervace díla: https://nadacehollar.cz/dilo/vincent/

Kategorie student

Žofie Kumštová za grafický list Jako můra k plameni, sítotisk, velikost listu 700 x 500mm.

Žofie Kumštová je studentkou AVU Praha, Ateliér Malba, vedoucí ateliéru MgA. Marek Meduna Ph.D.

  • Členové poroty: MgA. Pavel Pecina, doc. Mgr. Marek Sibinský, Ph.D., prof. akad. mal. Mgr. Martin Velíšek, Ph.D., MgA. Jakub Zich.
  • Vyjádření poroty: Serigrafie Žofie Kumštové má zvláštní vlastnost: živého diváka přitahuje stejně jako grafická záře své, téměř až abstrahované, publikum. Komorní monumentalitou připomíná hrubý novinový, ve vzpomínce normalizační, rastr, který zušlechťoval situace angažované, banální a ty podstatné zbavoval potřebné konkrétnosti. Konec nesmyslů, její grafika má víc než jen umnou formu, má v sobě jakousi spirituální mystickou sílu, já divák se chci prodrat stínícím davem a s úžasem zjistit, že ona síla vyvěrá někde hluboko pod potištěným papírem.
  • Autorka uvádí: Silným visuálním podnětem pro mou práci byl pobyt u kmene Fulni-ô v severní Brazílii. Tisk vychází z akvarelových skic. Technika sítotisku mi umožnila zachovat malířskou gestiku a atmosféru obrazu a zároveň jí dodala grafickou hloubku.
  • Nominováni na cenu v této kategorii: Karolína Dvořáková – Death, sítotisk, FU OU, Katedra grafiky a kresby, vedoucí katedry prof. Zbyněk Janáček.

Foto popiska: Žofie Kumštová – Jako můra k plameni, sítotisk, velikost listu 700 x 500mm. Foto Dita Havránková

Rezervace díla: https://nadacehollar.cz/dilo/jako-mura-k-plameni/