Hlavní cenu ve studentské kategorii – velký formát obdržela na letošní Grafice roku Veronika Hoppová

Hlavní cenu ve studentské kategorii – velký formát – Cena Simeony Hoškové obdržela na letošní Grafice roku Veronika Hoppová za grafický list Gorazdova 6, hlubotisk z kamene, velikost listu 333 x 421 mm, SUTNARKA v Plzni, 3. ročník, Ateliér ilustrace a grafika, vedoucí ateliéru prof. Mikoláš Axmann

• Členové poroty: Mgr. Barbora Kundračíková, PhD, doc. Mgr.A. Pavel Mrkus, Markéta Hlinovská, PhDr. Terezie Zemánková, MgA. Jakub Zich.

• Vyjádření poroty: Práce Veroniky Hoppové není tzv. galerijního typu – naopak těží z vlastních tradic média intuitivně chápaného jako prostředek zachycení povýtce intimní zkušenosti. Je pozoruhodná jak po stránce estetické a formální, včetně nároků techniky, tak té umělecké. Nenabízí jednoduché interpretace, mysl diváka vede cestou imaginativních obratů a variací, přesto je koncentrovaná a ucelená.

• Autorka uvádí: „V bytě v Gorazdově ulici číslo šest se maminka dívá z pokoje prababičky a pradědy přes chodbu do kuchyně. Tou chodbou se Veronika řítí na dětském odrážedle. Tak snad nebude bourat, říká si maminka.“

• Nominováni na cenu v této kategorii: Sabina Kafkova – Divý kanec, litografie, velikost listu 500 x 707 mm, SUTNARKA, 3. ročník, Ateliér ilustrace a grafiky, vedoucí ateliéru prof. Mikoláš Axman, Markéta Michalčíková – bez názvu, dřevoryt, fréza, dřevořez, VŠUP Praha, Ateliér ilustrace, vedoucí ateliéru doc. MgA. Juraj Horváth, Tereza Cárová – Ryba, počítačová grafika, velikost listu 900 x 600 mm, PF UHK, 3. ročník, vedoucí ateliéru doc. Jaroslava Severová, ak.mal.

• Přihlášeno 118 prací, vystaveno 74 děl

• Partnerem Ceny je Praha 1