20. 2. 2019 / Hugo Steiner-Prag Golem. Nová výstava v Galerii Smečky

20.2. 2019 - 18.4. 2019

Výstava v Galerii Smečky je splátkou letitého dluhu významnému autorovi, jehož dílo bylo v Praze, přes jeho úzkou vazbu k městu a zásadní zásluhy o rozkvět české kultury, naposledy vystavováno v roce 1938. Na výstavě lze spatřit díla především ze soukromých sbírek, která nebyla ještě vystavena.

Hugo Steiner (1880, Praha – 1945, New York) byl jedním z nejvýznamnějších knižních tvůrců 20. století, jehož dílo je z velké části spjaté s Čechy. Svou profesní kariéru zahájil jako člen legendární literárně-výtvarné skupiny Jung-Prag. Mezi členy patřili spisovatelé Paul Leppin, Oskar Wierer, Gustav Meyrink, Rainer Maria Rilke, Victor Hadwiger, z výtvarníků Richard Teschner, Karl Wilfert, Ferdinand Michl, Emil Orlik, z herců Aleksander Moissi, Hans Hansen a mnozí další.

V roce 1901 odchází do Mnichova a odtud v roce 1906 do Lipska, kde se stává profesorem Královské akademie. Roku 1925 se stává předsedou německé profesní organizace – Spolku německých knižních umělců. V roce 1927 zakládá první mezinárodní knižní výstavu a stává se jejím prezidentem. O rok později je mu uděleno nejvyšší německé ocenění Zlatá medaile za přínos německé kultuře. I v době pobytu v Německu si v Praze držel ateliér. Jeho význam nezahrnuje pouze výtvarnou tvorbu, ale i samu propagaci knihy, kdy zorganizoval desítky knižních výstav, byl iniciátorem soutěže o nejkrásnější knihu a mnoha dalších aktivit, zásadní byla i jeho pedagogická činnost.

Galerie Smečky, Ve Smečkách 24, 110 00 Praha 1