Miloš Šejn / ÍHMNÍ

DOPROVODNÝ PROGRAM:
4. 11. 2021 od 18:00 hodin – KOMENTOVANÁ PROHLÍDKA S AUTOREM A KURÁTORKOU
25. 11. 2021 od 18:00 hodin – DERNISÁŽ A KŘEST KATALOGU

Kouzelník země, Miloš Šejn, přiváží do Prahy zlomky z celku světa, povýšených na artefakty. Je to desítky let budovaný archiv. Obrazy, objekty, videa, slova, zvuky i performance jsou jediným celkem, úvahou o přírodních cyklech, o spolužití člověka a země. Monumentální plátna vznikla performativní metodou v krajinách hor, údolích i v prostředí městských zahrad. Jsou záznamem lidského vnímání vně i uvnitř těla, rozličností rostlin, zpěvu ptáků, větru, chladu. Pozorní možná objeví také kaligrafické fragmenty textů…

Videoprojekci Zahradničení lze spojit se Zahradníkovým rokem Karla Čapka. Instalace vytváří krajinu z horizontu starých zahradních konví. Konve jsou připravené, můžeme se rozejít a zavlažovat potřebná místa. Pohled tentokrát míří přes řeku ke státotvornému místu země. Snad že by tam mělo jít o lepšího zahradníka? Výstava je velkou vizuální událostí a můžeme se těšit na autorskou performanci.

kurátorka: Martina Vítková

MILOŠ ŠEJN
Miloš Šejn se narodil v Jablonci nad Nisou, v roce 1975 absolvoval filosofickou fakultu University Karlovy v Praze. Roku 1976 doktorát filozofie, 1991 jmenován profesorem malířství. V letech 1990–2011 působil jako vedoucí pedagog intermediálního ateliéru na Akademii výtvarných umění v Praze a jako hostující pedagog na Akademiích v Aix-en-Provance, Carraře, Haagu, Ljubljani, Stuttgartu a Vídni.

Pracuje v oblastech vizuálního umění, performance, zabývá se problematikou vizuálního vnímání a organizuje workshopy, jako je Bohemiae Rosa. Jeho umělecký koncept byl formován od mládí, kdy vykonal množství cest divočinou jako reflexe vnitřní potřeby přiblížit se tajemství přírody a sledovat zázračnost, k níž zde dochází. Od počátku šedesátých let dvacátého století, během putování, fotografoval, kreslil, sbíral a popisoval svá pozorování. V současnosti se zaměřuje na okamžité kreativní možnosti, vycházející ze vztahů historické humanizované krajiny a celistvé přírody. Vědomě laboruje oblastmi expresivního jazyka mezi textem, výtvarnou stopou, tělovým pohybem, hlasem a expanzí do prostoru.

Kromě svého skutečně pozoruhodného projektu v České republice (Sluneční hora) má Šejn permanentní nebo procesuální krajinné realizace ve Francii a Německu. Pracoval též s krajinami v Norsku, Švédsku, Nizozemsku, Itálii, Polsku, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Irsku a Islandu. Vystavuje od roku 1970 v řadě galerií po celé Evropě a v zámoří, např.: Národní galerie v Praze, Moravská galerie v Brně, ifa Galerie v Berlíně, Zentrum für Kunst und Medien-technologie Karlsruhe, Ludvig Forum für Internationale Kunst Aachen, MAC Musées d‘Art Contemporain Marseille, Mücsarnok Budapest, Muzeum Manggha v Krakově, Muzeum umění Uppsala, Palazzo Grassi v Benátkách, Muzeum výtvarného umění Houston, Muzeum umění Indianopolis, MoMA PS1 New York.

MARTINA VÍTKOVÁ
​Martina Vítková (* 1968) vystudovala Teorii a dějiny umění na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Od konce 80. let se věnuje kurátorské praxi. Pracovala jako historička umění a kurátorka v Galerii moderního umění v Hradci Králové. Od roku 2016 je kurátorkou Muzea Kampa. Vyučuje na Art Design Institutu v Praze, spolupracuje s Klubem konkretistů KK3, a je kurátorkou výstavního prostoru Art Space NOV v Pardubicích.

SMETANAQ GALLERY
SmetanaQ Gallery je umělecká galerie, která věří, že umění patří do každé domácnosti. Prezentaci začínajících umělců napříč výtvarnými styly, genderem i věkem spojuje s již etablovanými autory. Pečlivým kurátorským výběrem dává hlas a prostor těm, kteří chtějí svou tvorbu představit široké veřejnosti. Zaměřuje se na propojení uměleckého světa se světem komerčním, čímž vytváří  prostor pro interakci, diskuzi a vzájemnou inspiraci. V neposlední řadě je jejím cílem oživit uměním i veřejný prostor, a proto umělci vystavující v galerii realizují velkoformátová díla také do oken galerie Fasáda.

Vstup zdarma.