Speciální ceny za grafické techniky na Grafice roku 2023

V letošním ročníku bylo přihlášeno 697 prací, z toho je vystaveno 250 děl a 50 autorských knih. Porotci vybrali 35 nominací a udělili 17 cen, z toho výjimečně jednu cenu in memoriam.
Zasedání porot Grafiky roku 2023 proběhlo ve dnech 14. a 15. února 2024 v Sále architektů na Staroměstské radnici.
Členové komisí: Markéta Bábková (CA), Jan Bažant (CA), Kryštof Brůha (CA), Eva Čapková (A), Petr Fiala (B), Zdeněk Freisleben (D), Renáta Fučíková (B), Jiří Hanuš (B), Pavel Hora (A), Jakub Horský (D), Jan Kocman (A), Ilona Víchová (A), Patrik Ševčík (A), Svatopluk Mikyta (CA), Kateřina Zemanová (D).

VIDEO POZVÁNKA

UDÁLOSTI V KULTUŘE 10.4.2024

Cena za tisk z výšky (speciální ceny za grafické techniky)

Vojtěch Kovářik za grafický list Prostory, linoryt, 700 x 1000 mm, 2023.

Partnerem ceny je společnost Siemens.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Jiří Staněk – Noise I., autorský linoryt, skládaný papír, 2023.

Foto popiska: Vojtěch Kovářik – Prostory, linoryt, 700 x 1000 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Kategorie student

Barbora Biskupová za grafický list Conan, linoryt, 1000 x 2000 mm, 2023.

Barbora Biskupová je studentkou 2. ročníku magisterského studia Ateliéru Ilustrace, UMPRUM, vedoucí ateliéru Juraj Horváth.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Alice Kosičková – bn, slepotisk, 1200 x 600 mm, SŠD Lysá nad Labem, Jan Myška – Vlnění, tisk z výšky, 640 x 420 mm, FUD UJEP, Matěj Zetocha – Čelní sklo, monotyp (otisk čelních skel po nehodě), 1100 x 1500 mm, SŠUM s.r.o.

Foto popiska: Barbora Biskupová – Conan, linoryt, 1000 x 2000 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Tisk z hloubky (speciální ceny za grafické techniky)

Eva Vápenková za grafický list Moje skutečnost, karborundový tisk, 980 x 620 mm, 2023.

Partnerem ceny je Bonett Group Investment a.s.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Lenka Falušiová – Cesta, mezzotinta, 665 x 955 mm, 2023.

Foto popiska: Eva Vápenková – Moje skutečnost, karborundový tisk, 980 x 620 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Kategorie student

Tatsiana Byts za grafický list Nejčastěji se do šrotu řadí samoty pro následné zpracování nebo likvidaci, akvatinta, 990 x 692 mm, 2023.

Tatsiana Byts je studentkou 4. ročníku magisterského studia Ateliéru Ilustrace a grafiky, SUTNARKA, vedoucí ateliéru Mikoláš Axmann.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Lenka Krkavcová – O jablku a hrnku, hlubotisk, 700 x 980 mm, ADI, Kateřina Šípková – Horizontální krajina, akvatinta, lept, 260 x 480 mm, SUTNARKA.

Foto popiska: Tatsiana Byts – Nejčastěji se do šrotu řadí samoty pro následné zpracování nebo likvidaci, akvatinta, 990 x 692 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Cena za litografii (speciální ceny za grafické techniky)

Miroslav Pošvic za grafický list Snesitelná tíha bytí, litografie, 840 x 1140 mm, 2023.

Partnerem ceny SUTNARKA – Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Mikoláš Axmann – Rozhovor s tátou, litografie, 1550 x 3050 mm. Aleš Najbrt – Stone 20, litografie, 700 x 1000 mm.

Foto popiska: Miroslav Pošvic – Snesitelná tíha bytí, litografie, 840 x 1140 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Kategorie student

Lúbica Vandlíková za grafický list Anartha, litografie, 720 x 530 mm, 2023.

Partnerem ceny je SUTNAR – Nadace Radoslava a Elaine Sutnarových.

Lúbica Vandlíková je studentkou 4. ročníku Ateliéru Grafiky, Fakulta umění Ostravská univerzita, vedoucí ateliéru Marek Sibinský.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Veronika Jírovská – Zahrada (letecký pohled) II, litografie, Hellichova, Natalia Dvořáková – Zastav maskovaná pole, litografie, UMPRUM, Emílie Bejčková – Jantar, litografie, Hollarka.

Foto popiska: Lúbica Vandlíková – Anartha, litografie, 720 x 530 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Cena za serigrafii (speciální ceny za grafické techniky)

Vojtěch Hrubant za grafický list Kapitolská vlčice, sítotisk, 2000 x 1500 mm, 2023.

Partnerem ceny je společnosti AKP Nord Advisory s.r.o.

Garantem ceny je Fakulta umění Ostravské univerzity, která poskytuje laureátům možnost účasti na Mezinárodním serigrafickém sympoziu Ostrava.

Foto popiska: Vojtěch Hrubant – Kapitolská vlčice, sítotisk, 2000 x 1500 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Kategorie student

Adriana Tomulcová za grafický list Puto k pôde, serigrafie, vytírání barvy, 500 x 700 mm, 2023.

Adriana Tomulcová je studentkou 5. ročníku, Ateliéru Grafiky, Fakulta umění Ostravská univerzita, vedoucí ateliéru Zbyněk Janáček.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Pavlína Smékalová – Zkontroluješ, jak dobře se to otisklo?, serigrafie, 685 x 485 mm, AVU v Praze.

Foto popiska: Adriana Tomulcová – Puto k pôde, serigrafie, vytírání barvy, 500 x 700 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Cena za počítačovou grafiku (speciální ceny za grafické techniky)

Olga Moravcová za grafický list z cyklu Komunikace, počítačová grafika, 1000 x 707 mm, 2023.

Partnerem ceny je Pedagogická fakulta Univerzity Hradec Králové.

Foto popiska: Olga Moravcová – z cyklu Komunikace, počítačová grafika, 1000 x 707 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Kategorie student

Sofie Eliášová – 1929, počítačová grafika, 394 x 518 mm, 2023.

Sofie Eliášová je studentkou Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, Ateliér Grafická tvorba, vedoucí ateliéru Jaroslava Severová.

• Nominováni na cenu v této kategorii: Nikola Krupová – Zatmění, počítačová grafika, 910 x 630 mm, FU OU, Filip Šenkeřík – Labyrint, počítačová grafika, 810 x 270 mm, SUTNARKA.

Foto popiska: Sofie Eliášová – 1929, počítačová grafika, 394 x 518 mm, 2023. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Cena in memoriam

Kateřina Černá – autorská kniha Dobrodružství slečny Madlenky, ofsetový tisk, ražba na plátno.
Kateřina Černá – autorská kniha Mé obrazy I, knihtisk, kresba. Knížky byly realizované v roce 2023 v nakladatelství Bylo nebylo ve spolupráci s Kateřinou Černou.

Partnerem ceny je Gestor – ochranný svaz autorský v oblasti výtvarného umění.

Foto popiska: Kateřina Černá – autorská kniha Dobrodružství slečny Madlenky, Kateřina Černá – autorská kniha Mé obrazy I. Foto: Saša Dobrovodský, prostory Staroměstské radnice.

Akce probíhá pod Záštitou hlavního města Prahy a ministra kultury České republiky.