Umělecká rezidence MuseumsQuartier ve Vídni 2020 – nabídka

Program uměleckých rezidencí Artists-in-Residence v MuseumsQuartier ve Vídni (MQ AiR) je součástí dlouhodobé snahy Nadace ERSTE podporovat současné umění a posilovat situaci jeho tvůrců, zejména v regionu střední, východní a jihovýchodní Evropy. P
rogram MQ AIR je realizován společně s tranzit, Igor Zabel Association (IZA) a Kontakt Collection. Kontakt Collection bude spolupracovat s WHW Akademií v Záhřebu.

Rezidence jsou určeny umělcům, kurátorům a teoretikům z Česka, Maďarska, Rumunska, Slovenské republiky, Slovinska a Chorvatska, kteří pracují v oblasti současného umění a provádějí výzkum ve své oblasti. Výzkumný charakter rezidence by měl umožnit odpočinout si od každodenního tlaku a najít čas soustředit se na konkrétní aktivitu. Účastníci dostanou příležitost žít a pracovat po dobu dvou měsíců v jednom ze studií MuseumsQuartier přímo v centru Vídně. Apartmány nabízejí jak obývací, tak pracovní prostor, ale neposkytují prostor pro rozsáhlá umělecká díla.

Během pobytu jsou účastníkům nabízeny různé možnosti setkání. Každá rezidence poskytuje měsíční stipendium ve výši 1 050 EUR.

Na veřejnou výzvu jsou zváni umělci, kurátoři nebo teoretici z České republiky, Maďarska, Rumunska, Slovenska a Slovinska ‒ podrobnosti viz níže.
Účastníci z Chorvatska budou vybráni na základě uzavřené výzvy ve spolupráci s WHW Akademija/ Záhřeb.

Porota pro výběr účastníků je tvořena Nadací ERSTE společně se svými dlouhodobými partnery z projektů tranzit.cz, tranzit.hu, tranzit.ro, tranzit.sk, Igor Zabel Association a Kontakt Collective.

Rezidenční pobyt zahrnuje:

měsíční stipendium ve výši 1 050 EUR
ateliérový prostor umožňující bydlení i práci nacházející se ve vídeňském MuseumsQuartier
Žádosti musí obsahovat následující dva dokumenty:

1) Vyplněný digitální formulář obsahující následující informace:

Vaše kontaktní údaje (jméno, adresa, e-mail, telefon, web)
Motivační dopis vysvětlující, proč žádáte, co od residence očekáváte a na co byste se v rámci pobytu chtěli zaměřit (max. 5 000 znaků)
Stručné informativní CV (max. jedna strana)
2) Portfolio (max. 10 MB)

Formulář žádosti prosím stáhněte zde:

Důležité informace:

Oba dokumenty zašlete prosím ve formátu PDF. Jiné formáty nelze přijmout.
Žadatelé by měli být připraveni využít rezidenci v její plné délce:
pro Slovenskou republiku: leden až únor 2020 pro Slovinsko: březen až duben 2020 pro Rumunsko: květen až červen 2020 pro Chorvatsko WHW Akademija: červenec až srpen 2020 pro Maďarsko: září až říjen 2020 pro Českou republiku: listopad až prosinec 2020

Z každé země bude vybrán jeden účastník.
Uchazečům, kteří se již zúčastnil této rezidence v posledních letech nebo se již dříve účastnili našich stipendií pro kurátory a umělce na Salcburské letní akademii, nebude dána přednost.
Úspěšní žadatelé musí po skončení pobytu odevzdat písemnou zprávu.

Přihlášky jsou přijímány e-mailem pouze v angličtině do 22. 9. 2019.

Přihlášku s předmětem „MQ AiR 2020“ zašlete na E office@tranzit.org

Vybraní účastníci budou informováni nejpozději do 31. 10. 2019.

V případě dalších otázek se obraťte na Michaela Geboltsberger/tranzit.at, E geboltsberger@tranzit.org.

www.tranzit.org

www.erstestiftung.org