Z tvorby Evy Čapkové a Oldřicha Hamery / Grafika a malba

6.8. 2021 - 28.9. 2021

Ve druhé polovině prázdnin představí Prácheňské muzeum v Písku  svým návštěvníkům díla dvou umělců, které dělí skoro dvě generace, ale přesto má jejich tvorba k sobě velice blízko. Pojí ji příběh vynikajícího českého grafika druhé poloviny dvacátého století Vladimíra Boudníka.

Nese název „Z tvorby Evy Čapkové a Oldřicha  Hamery / Grafika a malba“ a ve čtvrtek 5. srpna ji od 17 hodin otevře za účasti obou autorů slavnostní vernisáž. Starším z vystavujících je Oldřich Hamera (*1944), český grafik, malíř, ilustrátor, tiskař, typograf a restaurátor. S Vladimírem Boudníkem se seznámil v roce 1964 ve státním závodě ČKD Trakce. Boudník Hamerovi přiblížil nejen své vlastní originální grafické techniky: aktivní a strukturální, ale seznámil ho i s řadou osobností z uměleckého světa (např. s Bohumilem Hrabalem). Hamerovo dílo je plné odkazů na  vědní obory, kterým se celý svůj život s velkou vášní věnuje –  mineralogii, paleontologii a geologii. Eva Čapková (*1979) se dílem Vladimíra Boudníka inspiruje již od svých školních let. Právě při pátrání po Boudníkových unikátních grafických technikách se  seznámila s jeho „žákem“ Hamerou, který ji zasvětil do tvorby aktivní a strukturální grafiky. Cestu k unikátní magnetické grafice, kterou Boudník vyvinul v roce 1965, si ale musela najít sama, od Boudníkova úmrtí totiž technika neměla pokračovatele.

Pro píseckou výstavu si autoři připravili překvapení – vernisáž na nádvoří Prácheňského muzea zpestří veřejná dražba šesti signovaných digitálních tisků, které vznikly speciálně k příležitosti písecké výstavy. Výtěžek z aukce poputuje na konto Domácího hospice Athelas. Licitátorem bude redaktor Českého rozhlasu Dominik Mačas, na vernisáži zahraje Vladimír Veit a úvodní slovo pronese historik umění Jiří Machalický. Výstava „Z tvorby Evy Čapkové a Oldřicha Hamery“ začíná v Malých výstavních síních a v Chodbě knihovny PM 5. srpna od 17 hodin a potrvá téměř až do konce září.

Video pozvánka