Zemřel Karel Malich…

24. října 2019 zemřel sochař, malíř, grafik a autor drátěných plastik Karel Malich, jeden z nejvýznamnějších tuzemských umělců druhé poloviny 20. století,  22. laureát Ceny Vladimíra Boudníka.
Smuteční rozloučení se uskuteční ve čtvrtek 31.10.2019 v ¨´uzkém rodinném kruhu.

Karel Malich (18. října 1924 Holice – 24. října 2019)
Mezi roky 1945 a 1950 studoval na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy (pod vedením Cyrila Boudy, Martina Salcmana, Karla Lidického, Františka Kovárny). Od roku 1950 do roku 1953 se dále vzdělával na Akademii Výtvarného umění pod vedením profesora Vladimíra Silovského. V letech 1958–1973 byl členem tvůrčí skupiny Proměna (tvůrčí skupina), kterou založil se svými spolužáky z pedagogické fakulty Milanem Albichem, Miroslavem Radou a s fotografem Janem Šplíchalem, od roku 1958 byl členem skupiny SČUG Hollar a od roku 1963 byl členem Skupiny Křižovatka.
V roce 2007 získal za výtvarné umění a architekturu „Cenu Ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění a architektury“.

Malich měl blízko k nezvyklým uměleckým materiálům, jako jsou třeba právě dráty, stejně jako k barvám na jasných a pestrých pastelech. Snažil se zachycovat proudění energie a zobrazovat síly v přírodě. V Malichově díle se prolínají vnitřní zážitky blížící se mystickým prožitkům sebe sama, když umělec zmiňuje vidění vnitřního světla. Současně se zajímal o fyziku a četl díla předních fyziků moderní doby, kteří výrazně proměnili základní představy o podobě a fungování vesmíru. (ČTK. wikipedie.cz)